Puterea rugaciunii: Roaga-te si fa ce vrei!
Taina rugaciunii consta intr-o repetare deasa si neincetata a rugaciunii lui Iisus „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (sau pacatoasa). Amin.“
Oricum ar fi, oricum s-ar rosti la inceput, este singurul mijloc puternic, atat pentru desavarsirea rugaciunii launtrice, cat si pentru mantuirea sufletului.
Adevarata rugaciune isi are conditiile ei:ea trebuie adusa in fata lui Dumnezeu cu gandurile si cu inima curata, cu o inflacarata staruinta, cu o puternica luare aminte, cu o evlavie plina de cutremur si cu cea mai adanca smerenie.
Rugaciunea este atat de tare si de puternica, incat poti sa te rogi si sa faci ce vrei, caci rugaciunea te va povatui spre adevarata si dreapta lucrare. Ca sa fii placut lui Dumnezeu n-ai nevoie de nimic altceva decat sa iubesti. „Iubeste si fa ce vrei”, spune Fericitul Augustin, caci cine iubeste cu adevarat, acela nu poate si nu vrea sa faca ceva ce nu este placut fiintei iubite.
Cum insa rugaciunea nu este decat revarsarea si lucrarea dragostei, atunci se poate spune cu toata dreptatea despre ea acelasi lucru: pentru mantuire nu e nevoie de nimic altceva decat de rugaciune neincetata. Roaga-te si fa ce vrei, si vei atinge telul rugaciunii, vei dobandi iluminarea prin ea!
Spre a infatisa mai amanuntit intelesul acestei chestiuni, o vom lamuri prin pilde:
Roaga-te si gandeste ce vrei
Roaga-te si gandeste ce vrei, iar gandurile tale se vor curati prin rugaciune. Rugaciunea iti va lumina mintea, va izgoni si va linisti toate gandurile necuviincioase. Aceasta o intareste Sfantul Grigorie Sinaitul: „Daca vrei sa-ti alungi gandurile si sa-ti cureti mintea, atunci izgoneste-le cu rugaciunea, caci, in afara de rugaciune, nimic nu le poate opri.” Sfantul Ioan Scararul spune in aceasta privinta acelasi lucru: „Cauta sa biruiesti vrajmasii ce tin de ganduri prin Numele lui Iisus. Afara de aceasta arma, nu vei gasi alta.”
Roaga-te si fa ce vrei
Roaga-te si fa ce vrei, si faptele tale vor fi placute lui Dumnezeu, iar tie-ti vor fi folositoare si mantuitoare. Rugaciunea deasa, chiar atunci cand nu iei seama de cererea pe care o faci, nu va ramane fara rod (Marcu Ascetul), pentru ca in ea insasi se afla o putere plina de dar: „Sfant este Numele Lui, si oricine va chema Numele Domnului se va mantui.” Asa, de pilda, cel ce s-a rugat multa vreme fara sa simta vreo imbunatatire in viata sa pacatoasa, a primit in cele din urma inteleptire si chemare la pocainta. O fata iubitoare de placeri se ruga, si rugaciunea i-a aratat calea spre viata feciorelnica si spre ascultarea invataturilor lui Iisus Hristos.
Roaga-te si nu incerca sa birui patimile doar prin propriile puteri
Roaga-te si nu incerca sa birui patimile doar prin propriile puteri. Rugaciunea le va darama, in timp: „Caci mai mare este Cel ce e in voi decat cel ce este in lume”, spune Sfanta Scriptura, iar Sfantul Ioan Carpatiul invata ca cel ce nu are darul infranarii nu trebuie sa se intristeze, ci sa stie ca Dumnezeu cere de la el silinta spre rugaciune, iar rugaciunea il va mantui. Despre un batran scrie in „Pateric” cum, „cazand, a biruit”, adica, poticnindu-se de pacat, nu a deznadajduit, ci s-a intors cu rugaciunea spre Dumnezeu si Acesta l-a ridicat. Iata o pilda graitoare!
Roaga-te si nu te teme de nimic
Roaga-te si nu te teme de nimic, nu te infricosa de necazuri, nu te inspaimanta de napaste, caci rugaciunea te va apara, inlaturandu-le. Adu-ti aminte de putin credinciosul Petru, care sta sa se inece; de Pavel, care se ruga in temnita; de tanarul scapat de rugaciune din ispita in care cazuse; de fecioara care, in urma rugaciunii, a fost salvata din mainile unui ostas ce Venise cu ganduri rele si de alte cazuri asemanatoare. Toate aceste intamplari arata puterea, taria si intinderea atotcuprinzatoare a rugaciunii facute in Numele lui Iisus Hristos.
Roaga-te oricum, insa mereu
Roaga-te oricum, insa mereu si nu te nelinisti de nimic, fii vesel si linistit cu duhul, caci rugaciunea va randui toate si te va intelepti. Tine minte puterea rugaciunii despre care vorbesc Sfintii Ioan Gura de Aur si Marcu Ascetul; cel dintai spune ca „rugaciunea, chiar atunci cand este facuta de noi, care suntem plini de pacate, ne curata numaidecat”. Iar al doilea vorbeste astfel: „Ca sa ne rugam intr-un fel oarecare, sta in puterea noastra; dar ca sa te rogi curat este un dar de sus!” Prin urmare, jertfeste lui Dumnezeu ceea ce iti sta in putere; adu-I la inceput drept jertfa macar cantitatea, adica un numar cat mai mare de rugaciuni, si puterea lui Dumnezeu se va revarsa in neputinta ta. Rugaciunea va deveni o deprindere si facandu-se una cu firea, va ajunge o rugaciune curata, luminoasa, inflacarata, asa cum se cuvine.
Apoi, in sfarsit, iti mai spun ca daca vremea vegherii tale ar fi insotita de rugaciune, atunci, in chip firesc, nu ti-ar ajunge timpul nu numai pentru fapte pacatoase, dar nici pentru ganduri necurate.
Vezi cate idei adanci sunt inmanuncheate in aceasta inteleapta vorba: „Iubeste si fa ce vrei! Roaga-te si fa ce vrei!” Cat de imbucuratoare si mangaietoare sunt toate cele zise mai sus pentru un pacatos ingreunat de slabiciuni, pentru cel care geme apasat de povara patimilor!
Iata, rugaciunea e totul! Ea ne este data ca un mijloc atotcuprinzator spre mantuirea si desavarsirea sufletului. Dar cu indicarea rugaciunii este aici strans unita si conditia ei: „Neincetat va rugati!”, asa cum porunceste cuvantul Domnului. Ca urmare, rugaciunea isi va arata toata puterea ei lucratoare si roadele doar atunci cand va fi rostita des, neincetat. Repetarea deasa a rugaciunii tine fara nici o indoiala de vointa noastra libera, pe cata vreme osardia, desavarsirea, ca si curatenia rugaciunii sunt un dar de Sus.
Sa ne rugam, prin urmare, cat mai des cu putinta, inchinandu-ne intreaga viata rugaciunii! Practica deasa ne va invata sa fim cu luare-aminte, cantitatea ne va conduce negresit la calitate. „Ca sa invatam sa facem un lucru bun, trebuie sa-l savarsim cat se poate mai des”, a spus un scriitor duhovnicesc plin de experienta.
Sursa : crestinortodox.ro, extras din Pelerinul rus – „Marturisirile sincere catre duhovnicul sau ale unui pelerin rus cu privire la rugaciunea lui Iisus”
Doamne ajuta! Pentru ca ati vorbit de Rugaciune, as dori sa mentionez o mica concluzie ce mi s-a facut descoperita cu ceva timp in urma si anume: Rugaciunea spusa in orice moment al zilei ne ajuta sa ne concentram mai mult lipezindu-ne mintea; chiar si atunci cand pacatuim, imediat sa nu ne fie rusine sa ne rugam chiar daca este cu frica, jena, rusine, teama si remuscare de constiinta doarece cu ea este mai placuta; Rugaciunea ne invata sa vorbim, sa ne imbracam, sa ne comportam, sa mergem, sa iubim, sa ne smerim, sa ne ruram, sa ne indrepte pe calea cea strimta si atat de indemnata de Iisus Hristos.